برج و باروی تاریخی شهر کاشان

دوطرف خیابان علوی دو دیوار کاهگلی وجود دارد که از بقایای حصار معروف سلجوقی است. این دژ که در دوران خود تسخیر ناپذیر بود در اواسط قرن پنجم هجری قمری به همت یکی از رجال نامدار و سخاوتمند در دولت سلجوقیان به نام خواجه مجدالدین ابوالقاسم کاشانی ساخته شده است و اسناد معتبر تاریخی نشان می دهد که این دژ بلند مستحکم و حصین چند بار اهالی کاشان را از دست حملات سخت لشگریان مهاجم و از قتل عام های وحشیانه و غارت عمومی نجات داده است . مجموعه قلعه جلالی و حصار سلجوقی از بناهای مستحکمی است که در محدوده شهر تاریخی کاشان قرار گرفته است . این حصار و بارو تا اواسط دوران قاجار پابرجا بوده و محدوده ای که امروز به عنوان بافت تاریخی کاشان از آن نام برده می شود را پوشش می داده است .

قلعه عظیمی در کنار حصار سلجوقی قرار دارد که به دستور سلطان جلال الدین ملک شاه سلجوقی ساخته شده و زمانی ارگ و مرکز حکومتی شهر کاشان بوده است .

* یخچال مجموعه قلعه جلالی و حصار سلجوقی

در قسمت بیرونی و درونی قلعه جلالی دو بنای گنبدی شکل وجود دارد که به (یخچال) معروف است و در زمان های قدیم با نگهداری یخ های زمستانی در این قسمت نیاز اهالی شهر کاشان را در فصول گرم سال تامین می نموده است .

*مجموعه قلعه جلالی و حصار سلجوقی در دوران های مختلف

در زمان تصرف ایران به دست اعراب اهالی کاشان با فاتحان عرب به جنگ پرداختند و این نشان می دهدکه در آن زمان نیز کاشان داری بارو و حصار بوده است .در دوره خلفا نیز چندین بار اهالی کاشان به همراهی والیان شیعه شورش می کنند و این بدون وجود دژ باورکردنی نیست . داستانی که به احداث کاشان در زمان هارون الرشید اشاره دارد نیز به احتمال زیاد به تجدید و ترمیم بنای همین بارو تاکید دارد .

در زمان صفویه نیز طی چندین سال یکی از امرای قزلباش در کاشان دولت خودمختار تشکیل می دهد و با استفاده از همین بارو در برابر لشکر سلطان مقاومت می کند .

ضربه ی نهایی به این بارو نیز در دوران شورش نایب حسین و فرزندانش وارد می شود . هنگامی که سربازان نایب حسین کاشی در داخل شهر سنگر می گرفتند نیروهای دولتی برای ورود به شهر و تخریب کامل دیواره ها می پرداختند و پس از آن نیز معدود نقاط باقی مانده به دست زارعان تخریب می شد و از خاک آن برای مزرعه های خود استفاده می کردند تکه های به جا مانده از دیوار نیز در خیابان کشی های اوایل دوران پهلوی به طور کلی از میان رفت . در قرن حاضر همزمان با هرج و مرج های اوایل مشروطه که کاشان قریب به پانزده سال گرفتار تاخت و تاز یاغیان شد قلعه جلالی نیز شاهد آخرین صحنه های نبرد این ماجرای خونین بود .